Η αξία του φυσικού σας δοντιού

Τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο το φυσικό σας δόντι και τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει απόλυτα!

Η διατήρηση του φυσικού δοντιού πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας αν το προβληματικό σας δόντι σώζεται με ενδοδοντική θεραπεία.

Αρκετοί γενικοί οδοντίατροι παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία σε ενδοδοντολόγους. Οι ενδοδοντολόγοι είναι ειδικοί οδοντίατροι που έχουν εξειδικευθεί με επιπλέον εκπαίδευση στην πραγματοποίηση ενδοδοντικών θεραπειών.

Εάν το δόντι σας δεν σωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί με μία γέφυρα ή ένα εμφύτευμα για το οποίο θα σας ενημερώσει ο οδοντίατρος σας.

Κάντε ότι καλύτερο γίνεται πριν φτάσετε στην εξαγωγή. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης.εικόνα #1
Συχνές ερωτήσεις
1. Πότε είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία;

Όταν ο πολφός φλεγμαίνει ή μολύνεται με μικρόβια, είναι αναγκαίο να γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία. Πιθανές αιτίες φλεγμονής ή μόλυνσης του πολφού είναι: βαθιές τερηδόνες, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές εργασίες σε ένα δόντι ή τραυματισμοί και κατάγματα. Τελικά ο πολφός νεκρώνει προκαλώντας αλλοίωση του οστού γύρω από το δόντι, με πιθανές επιπλοκές και σε άλλα όργανα του σώματος, όπως π.χ. την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, ή το συκώτι.


2. Είναι επώδυνη η ενδοδοντική θεραπεία;

Με τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και την χορήγηση τοπικού αναισθητικού, η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη για τους περισσότερους ασθενείς. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. έντονης φλεγμονής) μετά την θεραπεία μπορεί να νιώσετε για 2-3 μέρες ευαισθησία στο δόντι. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και με ήπια παυσίπονα (Depon, Panadol, Ασπιρίνη, Ponstan) μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η ενόχληση.


3. Τι πρόγνωση έχει ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι;

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η πρόγνωση ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού εξαρτάται από την ποιότητα της θεραπείας. Όταν η θεραπεία πραγματοποιηθεί από κάποιον ειδικό, το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 95%. Μία ενδοδοντική θεραπεία βασιζόμενη στις σύγχρονες μεθόδους, στον σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και στην καλή στοματική υγιεινή του ασθενή, μπορεί να διατηρήσει ένα δόντι για το υπόλοιπο της ζωής.


4. Ποιό είναι το κόστος θεραπείας;

Το κόστος θεραπείας κυμαίνεται και εξαρτάται από την συνθετότητα του περιστατικού και την ανατομία του δοντιού (πλήθος ριζικών σωλήνων). Γενικότερα, η ενδοδοντική θεραπεία μαζί με την αποκατάσταση ενός φυσικού δοντιού είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρή σε κόστος διαδικασία απ' ότι η λύση της εξαγωγής σε συνδιασμό με την κατασκευή μίας γέφυρας ή την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος.


5. Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μία ενδοδοντική θεραπεία;

Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την πολυπλοκότητα του περιστατικού. Συνήθως μία, δύο ή και τρεις επισκέψεις είναι αρκετές για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.


6. Μπορεί η ενδοδοντική θεραπεία να γίνει σε όλους τους ασθενείς;

Ασφαλώς ναι. Κάθε ασθενής, που θέλει να σώσει το δόντι του, το οποίο πάσχει από πολφική ή και περιακρορριζική βλάβη, μπορεί να κάνει θεραπεία. Συνήθως, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία ή την γενική κατάσταση υγείας του ασθενή. Ο κυριότερος περιορισμός είναι όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες, όταν η μύλη του δοντιού είναι πολύ κατεστραμμένη και δεν είναι εφικτό το σφράγισμα μετα την θεραπεία, ή όταν υπάρχει κάταγμα στη ρίζα του ή όταν δεν στηρίζεται ικανοποιητικά η ρίζα από τα ούλα και το οστό.


7. Τι πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Στο τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας το δόντι σφραγίζεται στη μύλη με προσωρινο υλικο. Αμέσως μετά, θα πρέπει να ακολουθήσει η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού με σφράγισμα ή ανασύσταση ή και στεφάνη. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα μίας προσθετικής εργασίας.

Copyright © 2011 | Endoadvance.gr | All rights reserved | design & hosting by Mainsys